Ki milyen anyagot vegyen? Hogyan finanszírozzuk az anyagbeszerzést?

– a döntést kívánó és

Hogy milyen WC-t, csapot, lámpát vegyünk, azt az Ügyfélnek kell eldönteni.

– technikai anyagok

Milyen maltert, vezetéket, azt meg nekünk. Vagyis a szükséges számtalan anyag között vannak a döntést kívánó és technikai anyagok. 
– Esetenként a beszerzendő dolgok mindkét kategóriába besorolhatók. Ilyenkor jól jöhet az ügyfeles beszerzés.
Így a szállítással sincs gondja, mert az ügyfeles beszerzés díjában (10 ezer Ft) a szállítás is benne van.

– A költségvetésben pirosak a döntést kívánó anyagok. (pl. a fuga az bizony döntést kíván a fugaszín miatt!)

Amennyiben velünk vetetik meg a fugát, nem biztos, hogy az a olyan bordó lesz, amire Ön gondolt.

– 1. Döntést kívánó anyagok: Ügyfeles bevásárlással, vagy önállóan veszi meg Ügyfelünk. (Az ügyfeles bevásárlást alkalmanként számoljuk, egy alkalom maximum 4 óra, díja 10 ezer Ft.)

– 2. Technikai anyagok: ezek beszerzésétől megszabadulhat, az alábbiak szerint:

 Számlás beszerzés vagy

 Önálló beszerzés

Számlás beszerzés, amikor az Ügyfelünk mindenről számlát kér, ami alapján elszámolunk az anyagpénzzel. (Az anyagpénzt előre kérjük, mivel nincs mindig pénzünk.) Ez esetben természetesen beszerzési díjat kell felszámolnunk. A beszerzést  számlánként két órának tekintjük, és 5 ezer Ft  beszerzési díjat számolunk üzemanyagostul, kocsi használattal. Megbecsülhető a nagyságrendje, ha azt mondjuk, egy átlagos beszerzés 20 ezer Ft, tehát a várható anyagköltséget elosztjuk 20 ezerrel, szorozzuk a 5 ezerrel. (Elmegyünk a legközelebbi áruházba és megvesszük, ami kell, lehetőleg egy helyen, annyiért amennyiért adják. Valami hiányzik, újra megyünk. Még az is előfordulhat, hogy egy tubus szilikon kell, ami negyedébe kerül, mint a beszerzési díja.) Ezt kell választani, ha bizalmatlan személyiség. Így elkerülhetők feszültségek, melyeket az ár anomáliák tudnak okozni. A békés munka többet ér, mint amennyivel többe kerül.

Az önálló beszerzést mindenképpen csak akkor válasszuk,

ha aláíráskor megbizonyosodunk róla, hogy a költségvetés anyagárai elfogadható nagyságrendűek. Ezt követően képesek vagyunk ezzel többé nem foglalkozni, úgymond szemünket becsukni. Ugyanis, ha egy tétel árát kifogásoljuk, akkor minden tétel ára kérdésessé válik és kezdődhet a veszekedés, vagy egy őrült munka, minden egyes tétel alkudozása. Értelmetlen, nem ér annyit.
Önálló, beszerzés, amikor Ügyfelünk elfogadja az anyagkalkulációban szereplő számokat. Azt mondja, ennyiből oldjuk meg. Nem kér elszámolást. Utólag sem! Nyilvánvalóan megkeressük a legolcsóbb beszerzési forrást. Megvizsgáljuk az esetleges helyettesítési lehetőségeket, ugyanazt az eredményt elérhetjük-e más, esetleg kedvezőbb beszerzésű anyagokkal. Felhasználjuk a maradék anyagainkat, hiszen a beszerzési díjunk attól függ, milyen ügyesen vásároltunk. (Mivel nincs külön beszerzési díj felszámolva)

A költségvetési árak nagyságrendi árak,

előfordulhat, remélhetőleg többnyire úgy is van, hogy lehet olcsóban is kapni. A kulcsszó a többnyire, ugyanis ha olcsóban számoljuk, mint amennyiért kapható, az nem lehet általános, egyes tételeknél előfordulhat. De ahhoz az árhoz sem szoktunk nyúlni, hacsak valami kirívóan magas különbség nincs.
Remélhetőleg érthető, hogy a beszerzés is komoly munka, rezsi költségekkel. Díjmentesen nem vállalhatjuk.

Amennyiben az anyagokat velünk vásároltatja, akkor pénzt kérünk az anyagokra.

Ha magas az anyagköltség, csak részletekben kérjük, úgy hogy fedezete mindig legyen. Hogy Önnek soha ne legyen olyan érzése: sok pénzt adott valakinek és az eltűnhet vele…

A technikai anyagokat Ön is megveheti, saját kezűleg. Ilyenkor nem kérünk pénzt anyagra. Mi összeírjuk, még a márkát is, Ön meghozza…

A lakásfelújítás ronda dolog. Az eredményért, szinte mindent elviselünk…

A lakásfelújítást csak mi kedveljük, Ügyfeleink az eredményt szeretik…